top of page
Citrus-aurantium -flower.jpg

Ekstrakt Total CO2
Aurantium agrumesh

  • Emri botanik Citrus aurantium

  • Emri i zakonshëm: Lule Portokalli

  • Pozicioni gjeografik 700m mbi nivelin e detit

  • Pjesa e bimës së përdorur : Lule (e kultivuar)

  • Pamja : E ngurtë kafe e errët.

  • Komponimet kryesore: Linalool, limonen, acetat linalil

  • Erë : Aromë natyrale dhe e freskët

Aplikimet:

Farmaceutikë
Industria Kimike
Suplementet
Ushqimi
Kozmetikë Natyrale

Ekstrakti i Lule Portokallit rezulton se nuk ka efekte të padëshiruara ose anësore kur administrohet në doza terapeutike, duke e bërë atë një përbërës të sigurt për t'u shtuar në formulimet ushqimore për qëllime dietike. [ 1 ]

Efekti i tij i rëndësishëm farmakologjik vërehet në “aktivitetet antikancerogjene, antiankthi, antiobeziteti, antibakteriale, antioksidante, pesticide dhe antidiabetike”.[ 1 ]

Përfitimet e tij kryesore shëndetësore i atribuohen pasurisë me alkaloide si p-synephrine dhe në metabolitë si flavonoidet. [ 1 ]

Lulja e portokallit/ Neroli tregon gjithashtu aktivitet të theksuar të pastrimit të radikalëve të lirë. Ai është gjithashtu i pasur me përbërës të tjerë që kontribuojnë në shëndetin si taninet, fenolet, flavonoidet, monoterpenet, linalool, polifenole etj. [ 2 ]

Zbatimi i tij është i rëndësishëm edhe në proceset bioteknologjike. Meqenëse Citrus aurantium është një burim i pasur natyror i Proteazave, kjo mbështet prodhimin e hidrolizës së peshkut. E vlerësuar në vlera të ndryshme pH për të vëzhguar variacionet dhe modelet e degradimit, Proteazat Citrus aurantium duket të jenë të dobishme në prodhimin e plehrave. [ 3 ]

Lulja e portokallit gjithashtu shfaq efekte baktericidale dhe veti antioksiduese që luajnë një rol të rëndësishëm në industrinë ushqimore dhe farmaceutike. [ 4 ]

Përveç rolit të tij në Industrinë Ushqimore ose Parfumeri për shkak të aromës dhe shijes së këndshme, Citrus aurantium shfaq aktivitet antibakterial në një studim tjetër ku u testua kundër “Escherichia coli, Staphylococcus aureus dhe Pseudomonas”. [ 5 ]

Literatura:

[1] Suntar I, Khan H, Patel S, Celano R, Rastrelli L. Një përmbledhje mbi Citrus aurantium L.: Funksionet e tij si përbërës ushqimor dhe agjent terapeutik. Oxid Med Cell Longev. 2018; 2018: 7864269. Publikuar 2 maj 2018. doi:10.1155/2018/7864269

[2] Dhifi, Wissal & Mnif, Wissem & Jelali, Nahida & El Beyrouthy, Marc & Salem, Nidhal. (2013). Citrus aurantium (Portokalli e hidhur) vaj esencial i luleve dhe ekstrakt metanolik: Përbërja dhe aktiviteti i pastrimit të radikalëve të lirë. Acta horticulturae. 997. 195-200. 10.17660/ActaHortic.2013.997.23.

[3] Mazorra-Manzano, Miguel & Moreno-Hernández, Jesús & MJ, Torres-Llanez & Ramírez-Suárez, Juan & AF, GonzálezCórdova & Vallejo-Cordoba, Belinda. (2015). Vlerësimi i luleve të agrumeve si një burim i ri i proteazave për prodhimin e hidrolizatit të peshkut. Hulumtime & Shqyrtime: Journal of Food and Dairy Technology. 5. 1-4. 

[4] Ben Hsouna, Anis & Hamdi, Naceur & Ben Halima, Nihed & Abdelkafi, Slim. (2013). Karakterizimi i vajit esencial nga Citrus aurantium L. Lulet: Aktivitete Antimikrobike dhe Antioksidante. Gazeta e shkencës oleo. 62. 763-772. 10.5650/jos.62.763. 

[5] Quintero, América & Gónzalez, CN & Sánchez, F. & Alfredo, Usubillaga & Rojas, Luis. (2004). Përbërësit dhe aktiviteti biologjik i vajit eterik Citrus aurantium amara L.. Acta Horticulturae. 597. 115-117. 10.17660/ActaHortic.2003.597.14.

* Ju lutemi, vini re se deklaratat e mësipërme janë përmbledhje të studimeve dhe hetimeve të publikuara siç citohen në fund të çdo deklarate.

Këto nuk janë rezultate apo përfundime të nxjerra për Laboratorin Esencial®.

Prodhuesi i produktit përfundimtar është përgjegjës për efektet e produktit përfundimtar dhe teknologjinë e prodhimit të produktit të tij në përputhje me rregulloret specifike që garantojnë të drejtat e informacionit të konsumatorit dhe sigurinë e tyre shëndetësore.

bottom of page