
Ekstrakt Total CO2
Mentha spicata
-
Emri botanik: Mentha spicata
-
Emri i zakonshëm: Nenexhik
-
Pozicioni gjeografik: 1200 m mbi nivelin e detit
-
Pjesa e bimës së përdorur: Gjethja (e egër)
-
Pamja: E ngurtë kafe e errët.
-
Komponimet kryesore: Limonene, pulegone, piperitenone, beta-kariofileni, 1,8- cineole
-
Erë: Aromë natyrale dhe e freskët
Aplikimet:
Mentha spicata është një alternativë e mirë natyrale ndaj antioksidantëve sintetikë. Kjo ndihmon në shmangien e efekteve negative shëndetësore që vijnë nga antioksidantët sintetikë. Përfitimet e tij shëndetësore vihen re kryesisht për shkak të pranisë së polifenoleve, një antioksidant natyral. Ekstrakti i Mentha Spicata përdoret gjithashtu si një insekticid natyral. Në mjekësi gjen aplikim si à antispazmatik natyral, antibakterial, antioksidant. I shtuar në produktet e higjienës orale, të tilla si pasta e dhëmbëve dhe shpëlarësit e gojës, ekstrakti i Mentha spicata shërben si një antiseptik natyral.[ 1 ]
Efekti antibakterial i mentes kundër S. aureus dhe E. coli i detyrohet aktivitetit të tij antibiofilm, pasi u vu re se shpërbënte biofilmat bakteriale brenda 30 minutave nga aplikimi. [ 2 ]
Ekstrakti i mentes është gjithashtu i dobishëm në teknologjinë ushqimore duke kontrolluar rritjen e micelieve dhe okratoksinat, metabolitë dytësorë të prodhuar nga kërpudhat si Aspergillus dhe Penicillium, përgjegjës për ndotjen e ushqimit duke shkaktuar kështu rreziqe shëndetësore. Nenexhiku tregoi veti antiokratoksigjene kundër okratoksinës A, mykotoksina tipike që kontaminon ushqimin. [ 3 ]
Literatura:
[1] Kee, Leong & Shori, Amal Bakr & Hj Baba, Ahmad Salihin. (2017). Bioaktiviteti dhe efektet shëndetësore të Mentha spicata. Ushqimi integrues, Ushqyerja dhe Metabolizmi. 5. 10.15761/IFNM.1000203.
[2] Barchan, A. & Bakkali, Moubarek & Arakrak, Abdelhay & Laglaoui, Amin. (2015). Efekti antibakterial dhe anti-biofilmi i trois spèces de Mentha: Mentha spicata, Mentha pulegium dhe Mentha piperita. Fitoterapi. 14. 10.1007/s10298-015-0970-y.
[3] Brahmi, Mostapha & DEH, Adli & Boufadi, Mokhtaria Yasmina & Wafaa, Arabi & Kahloula, Khaled & Slimani, Miloud. (2021). Aktivitetet antimikrobike dhe antiokratoksike të vajit esencial të Mentha spicata. Fitoterapi. 10.3166/phyto-2021-0278.
* Ju lutemi, vini re se deklaratat e mësipërme janë përmbledhje të studimeve dhe hetimeve të publikuara siç citohen në fund të çdo deklarate.
Këto nuk janë rezultate apo përfundime të nxjerra për Laboratorin Esencial®.
Prodhuesi i produktit përfundimtar është përgjegjës për efektet e produktit përfundimtar dhe teknologjinë e prodhimit të produktit të tij në përputhje me rregulloret specifike që garantojnë të drejtat e informacionit të konsumatorit dhe sigurinë e tyre shëndetësore.