Aplikimet:
Ekstrakti i gjetheve të Mentha piperita shfaq aktivitet antibakterial in vitro kundër disa baktereve si “Bacillus subtilis, Pseudomonas aureus, Pseudomonas aerogenosa, Serratia marcesens dhe Streptococcus aureus”. [ 1 ]
Vetitë antibakteriale dhe antioksiduese të mentes u vunë re gjithashtu në bakteret e izoluara nga këpucët e futbollit pas pretendimeve se atletët (epiderma) janë më të ekspozuar ndaj baktereve të caktuara duke i bërë ata të prirur ndaj infeksioneve bakteriale përmes depërtimit në lëkurë. [ 2 ]
Fitokimikatet e mentes, veçanërisht polifenolet, gjenden me sukses të aplikueshëm në Industrinë Ushqimore, si ruajtja e ushqimit duke zgjatur afatin e ruajtjes, Bujqësia në herbicide, Mjekësia për shkak të aktiviteteve antihelmintike dhe antispazmatike, ndër të tjera. Vetitë e tij antioksiduese e bëjnë ekstraktin e Mentha piperita një aditiv natyral të dobishëm për formulimet ushqimore dhe kozmetike. [ 3 ]
Literatura:
[1] Giri, Bupesh & Amutha, Chinnaiah & Siddhan, Nandagopal & Ganeshkumar, A & Periyasamy, Sureshkumar & Murali, K. (2007). Aktiviteti antibakterial i Mentha piperita L. (mente) nga ekstraktet e gjetheve - Një bimë mjekësore. Acta agriculturae Sllovenica. 89 - 1,. 73 - 79. 10.2478/v10014-007-0009-7.
[2] Okmen, Ahmet & Ökmen, Gülten & Arslan, Ali & Vurkun, Mustafa. (2017). Aktivitetet antibakteriale të Mentha piperita L. Ekstraktet kundër baktereve të izoluara nga këpucët e futbollistëve dhe aktivitetet e saj antioksiduese. Gazeta Indiane e Edukimit dhe Kërkimit Farmaceutik. 51. s163-s169. 10.5530/ijper.51.3s.5.
[3] Gholamipourfard, Kamal & Salehi, Mehdi & Banchio, Erika. (2021). Rishikimi: Fitokimikatet Mentha piperita në bujqësi, industri ushqimore dhe mjekësi: Karakteristikat dhe aplikimet. Revista e Botanikës së Afrikës së Jugut. 141. 10.1016/j.sajb.2021.05.014.
* Ju lutemi, vini re se deklaratat e mësipërme janë përmbledhje të studimeve dhe hetimeve të publikuara siç citohen në fund të çdo deklarate.
Këto nuk janë rezultate apo përfundime të nxjerra për Laboratorin Esencial®.
Prodhuesi i produktit përfundimtar është përgjegjës për efektet e produktit përfundimtar dhe teknologjinë e prodhimit të produktit të tij në përputhje me rregulloret specifike që garantojnë të drejtat e informacionit të konsumatorit dhe sigurinë e tyre shëndetësore.