Ekstrakt Total CO2
Sambucus nigra
-
Emri botanik : Sambucus nigra
-
Emri i zakonshëm: Lule Shtogu i Zi
-
Pozicioni gjeografik : 900 m mbi nivelin e detit
-
Pjesa e bimës së përdorur : Lule (e egër)
-
Pamja : E ngurtë kafe e errët.
-
Përbërësit kryesorë: Hexanon, hexanol, nonadecane,
heneikosane, trikosane -
Erë: Aromë natyrale dhe e freskët
Aplikimet:
Lule plaku (Sambucus nigra) përdoret gjerësisht për qëllime terapeutike dhe që nxisin vlerën e saj të rëndësishme. [1]
Studime të shumta tregojnë se frutat dhe lulet e Sambucus nigra janë shumë ushqyese dhe të pasura me komponime bioaktive si polifenolet dhe antocianinet. Falë këtyre përbërjeve, manaferra karakterizohet nga një aktivitet i lartë antioksidant, i cili ndikon ndjeshëm në vetitë e tij promovuese të shëndetit. [2]
Lulja Sambucus nigra ka aktivitet frenues për shumicën e 13 patogjenëve spitalorë (p.sh. Staphylococcus sp., Bacillus cereus, Salmonella poona, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa). [3]
Është treguar gjithashtu se lulja rriti marrjen e glukozës, oksidimin e glukozës dhe glikogjenezën në muskujt e barkut të minjve pa shtuar insulinë. [4]
Literatura:
[1] Sepideh Miraj: Përbërja kimike dhe efektet farmakologjike të Sambucus nigra. janar 2016
[2] Karolina Młynarczyk, Dorota Walkowiak-Tomczak dhe Grzegorz P. Łysiakb: Vetitë bioaktive të Sambucus nigra L. si një përbërës funksional për industrinë ushqimore dhe farmaceutike. J Function Foods. Janar 2018; 40: 377–390. Publikuar në internet 2017 Dec 22. doi: 10.1016/j.jff.2017.11.025 PMCID: PMC7185606PMID: 32362939
[3] Caroline Hearst, Graham McCollum, David Nelson, Linda M. Ballard, B. Cherie Millar, Colin E. Goldsmith, Paul J. Rooney3, Anne Loughrey, John E. Moore dhe Juluri R. Rao: Aktiviteti antibakterial i plakut (Sambucus nigra L.) lule ose kokrra të kuqe kundër patogjenëve spitalorë. Numri i artikullit - 615F7BF23276 Vol.4(17), fq. 1805-1809, shtator 2010
[4] Grey AM, Abdel-Wahab YH, Flatt PR. Trajtimi tradicional i bimëve, Sambucus nigra (plaku), shfaq in vitro veprime të ngjashme me insulinën dhe çlirimin e insulinës. J Nutr. 2000 Jan;130(1):15-20. doi: 10.1093/jn/130.1.15. PMID: 10613759.
* Ju lutemi, vini re se deklaratat e mësipërme janë përmbledhje të studimeve dhe hetimeve të publikuara siç citohen në fund të çdo deklarate.
Këto nuk janë rezultate apo përfundime të nxjerra për Laboratorin Esencial®.
Prodhuesi i produktit përfundimtar është përgjegjës për efektet e produktit përfundimtar dhe teknologjinë e prodhimit të produktit të tij në përputhje me rregulloret specifike që garantojnë të drejtat e informacionit të konsumatorit dhe sigurinë e tyre shëndetësore.